Ajuntament de Lucena del Cid

Museu etnològic i centre de cultura

Museo etnologico

ADREÇA
Calle San Roque, 20. Llucena. 12120. Castelló.

TELEFONO.
Per a obtenir informació sobre Museu, cridar al 964.38.00.01./964.38.05.41

HORARI.
El seu horari és: DIUMENGES I FESTIUS DE 12 A 14 HORES.

ACCESSOS.
La forma d'accedir al Museu *Etnológico municipal és partint com punt de referència de la plaça Espanya, situada en el mateix centre de la població, a aquesta s'accedeix tant per la Carretera de Castelló, entrant per la Calli *Cavallers; com per la Carretera de Terol i la carretera de Xodos, entrant pel carrer Sant Antoni.

Ja en la plaça Espanya ens vam situar davant de l'Església i al final de la façana d'aquesta ens trobem amb el carrer San Roque; per la qual seguint recte fins al final el carrer ens trobarem amb una empinada escalinata, pujant per aquesta al final de la qual veiem la façana del Museu amb la seva porta principal d'accés i el seu impressionant mirador des del qual es pot observar tota la població i els seus voltants així com el riu i el seu magnifiques muntanyes que ho envolten.

També es pot accedir pel carrer paral·lel al carrer San Roque, que és el carrer Juristes; a aquesta s'accedeix a l'inici del carrer San Roque; allí cal girar a l'esquerra i a uns trenta metres girar a la dreta i ens vam trobar llavors en el carrer Juristes, i seguint aquesta fins al seu final podrem veure la part posterior del museu, amb el seu impressionant emplaçament rocós i la seva zona enjardinada a la seva al voltant, amb nombrosos pins i altres espècies autòctones.

UBICACIÓ.
La seva ubicació és en el nucli antic del municipi, en la part més alta, coronant el municipi, a una altura de 583 metres sobre el nivell del mar.
Des d'allí es pot albirar tot el nucli urbà, observar els blancs murs i parets de les cases amb les seves *balconadas, a més d'una magnifica vista del Ric *Lucena amb els seus nombrosos meandres, així com parteix de les muntanyes que envolten al municipi, també la preciosa vista del municipi més pròxim, i els paisatges típics del clima mediterrani, i fins i tot en dies molt buidats es pot observar fins i tot el mar Mediterrani.

Els monuments i llocs interessants més pròxims són part de la muralla de la Guerra Carlista que queda situada als peus del Museu, la seva base és d'origen musulmà, encara que durant el transcurs dels anys ha sofert nombroses remodelacions.

Ja en la Plaça Espanya, lloc cèntric de la població, es troba l'Ajuntament amb una imponent façana, i al seu costat el "*Portalet" porta passadís sobre el qual trobem una placa en ceràmica recordant la visita de San Vicente Ferrer a aquesta vila, l'Església Parroquial Ntra. Sra. de l'Assumpció del primer terç del segle XVIII, dintre de la qual existeix un Museu-Cripta amb valuoses peces de orfebrería i pintura medieval, gòtica i renaixentista, i el seu robust campanar.

A més veiem en la mateixa plaça Espanya un dels encants d'aquesta població com són els seus Porxos Medievals s. XIV, que li donen a aquesta plaça una configuració molt peculiar, afegint a això la font que corona la plaça, de la qual emanen aigües netes i cristal·lines.

També dintre d'aquest recorregut i seguint per la calli *Medico Nebot ens podem trobar amb un espectacular mirador, conegut com Terrassa "polos" on es pot apreciar una magnífica vista del Riu Llucena, i de la Badina, que és un lloc molt utilitzat pels visitants per a excursions a peu, i allí poder berenar i nedar en é´poques estivals.

Altres atractius del municipi són el Parc de San Vicente situat a l'entrada del municipi per la carretera de Castelló , on es troba també l'Ermita de San Vicente , la piscina i el complex esportiu municipal amb frontó i gimnàs, el parc de la Font de Godo, l'Ermita de San Antonio, i l'Oficina Mediambiental-alberg situats a la sortida del poble al final del carrer San Antonio, també la Torre de vigilància d'origen musulmà, denominada L'Or, i ja fora de la població, per la carretera de Terol, prop de la Granja Escola Mas de Madalena, es troba un dels millors monuments del municipi que és la Torre Ibèrica de Foios, es tracta la base d'una torrassa de vigilància datat entre els s.VI i IV a. de C., de gran importància i Monument Nacional.

Museo etnologico

PRECIO DE LA ENTRADA
Es para todos los públicos de 1,20 Euros, y para visitas en grupo de más de veinte personas 18,03 Euros.

HISTÒRIA , COL·LECCIONS I EMPLAÇAMENT
En el punt més elevat de la muntanya sobre la qual se situa el municipi es troba el Museu Etnológic, al principi es tractava d'un castell d'origen musulmà que defensava aquesta població, va pertànyer, juntament amb tot el seu territori, als dominis del castell de L'Alcalaten/.

La imatge original del castell era molt distinta de l'actual, des dels conflictes bèl·lics de la reconquesta va sofrir nombroses transformacions i reformes que li van fer perdre el seu aspecte originari, que hagué de tractar-se d'un castell de planta quadrada amb dues grans torres, també de planta quadrada, de posició avançada que protegien el portal d'entrada. (Segons Pascual Madoz, any 1845). Segons la documentació que obra en l'arxiu municipal de data 1811 modifiquen la descripció que abans s'ha realitzat, plantejant que existien quatre torres en comptes de les dues abans plantejades, segons sembla evidenciar les restes que existeixen dels basaments de les mateixes.

La conversió en Castell feudal es deu a la Casa D'Urrea/ a mitjan segle XIV. Van ser donya Tota Ximenez d'Urrea i Joan Ximeno d'Urrea qui van concedir a la població de Llucena la carta de franquícies en 1335, perquè, en 1418, desglossar-se de la protecció del castell de L'Alcalaten/.
Igual que en la resta de L'Alcalaten/, a la casa D'Urrea/ li va succeir la casa d Hijar, raó aquesta per la qual al castell se li coneix també com palau dels ducs d Hijar.

El desenvolupament bèl·lic-polític del segle XIX va anar especialment cruel amb el Castell de Llucena, que acabo sent destruït en la seva part més significativa.
En 1876, després de ser nomenada Llucena cap de partit judicial, es va establir la presó sobre l'estructura del vell castell, modificant-lo i donant-li l'aspecte que avui presenta.

1.- MUSEU ETNOLOGIC.
En aquesta secció es mostren les professions i treballs en la Vila, exhibint les eines i utensilis que s'usaven i descrivint les feines concretes amb que cadascuna d'elles es realitzaven, així com els productes acabats que s'obtenien.

També es mostren els treballs en les Masies, analitzant les peculiaritats concretes en l'agricultura, ramaderia i altres serveis típics d'aquesta època.
A més dels vestits i indumentàries que s'utilitzaven, descrivint i exhibint les diferents peces que ho componien, tant per als dies de treball com per als dies de festa.
Museo etnologico

2.-SALES D'EXPOSICIONS:
La seva composició és de dues sales d'exposicions temporals en la planta alta, dedicades a l'exposició col·lectiva sobre assumptes propis de la localitat i mostres d'art o temes culturals d'importància per al poble i els seus ciutadans. En la planta baixa s'habilita una petita sala per a l'exposició de mostres individuals d'artistes de la comarca.

3.-SALA D'AUDIOVISUALS I CONFERÈNCIES:
Situada en la planta baixa, de fàcil accés, amb un fòrum limitat, destinada tant per a la projecció de vídeos relacionats amb els temes del museu i per a la celebració de conferències.

4.-AULA DE CULTURA:
Es troba en la planta baixa, en la qual aquesta el lloc de treball dels conservadors i alhora poder exposar als ciutadans els temes en els quals es treballi.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Site developed with Drupal