Ajuntament de Lucena del Cid

Museu parroquial

Iglesia

ADREÇA
Plaza Espanya. Llucena. 12120. Castelló.

TELEFONO.
Per a obtenir informació sobre Museu, cridar a les Oficines Parroquials telef. 964.38.00.30.

HORARI.
DIUMENGES I FESTIUS DE 12 A 13,30 HORES.

ACCESSOS.
La forma d'accedir al Museu Parroquial és partint com punt de referència de l'entrada a la població per l'Avinguda Castelló, seguir per la Avda Fernando Lleo, i a continuació pel carrer Cavallers, llavors arribem a la Plaça Espanya situada en el mateix centre de la població, a aquesta plaça s'accedeix també per la Carretera de Terol i la carretera de Xodos, entrant pel carrer Sant Antoni.

UBICACIÓ.
La seva ubicació és en la plaça Espanya al costat dels porxos i del campanar, en l'interior de l'Església Arciprestal Ntra. Sra. De l'Assumpció,el lloc més cèntric de la població i lloc de trobada de la majoria de carrers que existeixen en el municipi.

Els monuments i llocs interessants més pròxims són part de la muralla de la Guerra Carlista, la seva base és d'origen musulmà, encara que durant el transcurs dels anys ha sofert nombroses remodelacions.

També en aquesta Plaça es troba l'Ajuntament amb una imponent façana, i al seu costat el"Portalet" porta passadís sobre el qual trobem una placa en ceràmica recordant la visita de San Vicente Ferrer a aquesta vila.

A més veiem en la mateixa plaça Espanya un dels encants d'aquesta població com són els seus Perxes Medievals s. XIV, que li donen a aquesta plaça una configuració molt peculiar, afegint a això la font que corona la plaça, de la qual emanen aigües netes i cristal·lines.

També dintre d'aquest recorregut i seguint per la calli *Medico Nebot ens podem trobar amb un espectacular mirador, conegut com Terrassa "polos"on es pot apreciar una magnífica vista del Riu Llucena, i de la *Badina, que és un lloc molt utilitzat pels visitants per a excursions a peu, i allí poder berenar i nedar en èpoques estivals.

Altres atractius del municipi són el Parc de San Vicente situat a l'entrada del municipi per la carretera de Castelló , on es troba també l'Ermita de San Vicente, la piscina i el complex esportiu municipal amb frontó i gimnàs, el parc de la Font de Godo, l'Ermita de San Antonio, i l'Oficina Mediambiental-alberg situats a la sortida del poble al final del carrer San Antonio, també la Torre de vigilància d'origen musulmà, denominada L'Or, i ja fora de la població, per la carretera de Terol, , es troba un dels millors monuments del municipi que és la Torre Ibèrica de Foios, es tracta la base d'una torrassa de vigilància datat entre els s.VI i IV a. de C., de gran importància i Monument Nacional.

HISTÒRIA I EMPLAÇAMENT.
El Museu Parroquial es troba situat en l'interior de la *cripta que existeix en l'Església Arciprestal Ntra . Sra de l'Assumpció, aquesta Església és una valuosa obra de principis s. XVIII, començant la seva construcció en 1.715 té una àmplia façana amb tres portes, la central monumental, coronada per tres fornícules on se situen de dreta a esquerra els patrons de la Vila San Miguel Arcangel i Sant Hermolao i en la del centre la Verge de l'Assumpció titular del temple. La façana està rematada per un frontó de barroques corbes.

Retablo

Cadascuna de les portes conduïx a una nau. La nau central és d'ordre corinti recolzada en dos ordenis de sis columnes en les quals estiben arcs saxons. Dels seus impostes surten els arcs romànics que donen pas a les vuit capelles que componen les dues naus menors. El seu altar major dedicat a la Verge de l'Assumpció, era obra dels germans Ochando, però va ser destruït gairebé en la seva totalitat en la Guerra Civil de 1936. Aprofitant el desnivell del terreny posseïx un hemiespes, en part cripta per a soterraments, al que s'accedeix per la pina escala que neix un poc abans del creuer, en el centre de la nau principal, i dintre d'aquesta cripta és on aquesta situat el Museu Parroquial. El començament d'aquest Museu va anar a partir de 1965, i des de llavors a poc a poc s'han anat fent reformes, com són la pintura, obres d'ofici de paleta necessàries a causa de la seva estructura peculiar, el canvi de la il·luminació per a destacar més determinats punts, així com l'últim que s'ha realitzat ha estat l'adquisició de dues noves vitrines per a la millor conservació i exposició de les peces d´orfebrería que existeixen en aquest Museu.

Destacar de l'obres que existeixen en l'interior d'aquest Museu Parroquial el Retaule del s. XV, figurant en la seva part central San Antonio Abad i, als seus costats San Pedro i San Pablo, en la Predela, el Sant Crist de la Pietat, la Verge Maria, San Juan, Santiago el Major i el Bautista. La taula superior està dedicada a la Verge del Rosari, està atribuït al cridat “Mestre del Miracle de Colònia.”
AA més d'aquest Retaule existeixen altres peces com del barroc primitiu, una imatge de San Pere Martir, policromada, i un àngel decoratiu, ambdues figures tallades en fusta.

Cruz

Una magnifica creu processional gòtica del 1420, escola morellana, segurament de Bernardo Santalínea, aquesta creu va ser cuartejada en la guerra civil de 1936, però posteriorment ha estat restaurada, és de plata sobredaurada, conserva la imatge del Crist Crucificat i de San Miguel, ambdues de plata daurada i pintada i en l'anvers la imatge de l'Assumpció, destacar també els grans esmalts amb motius religiosos.

Altra peça és el copó denominat el "barquillero". De grans proporcions, de 1490, de l'escola valenciana, gòtic decadent, amb resavis renaixentistes, duu els escuts de la família donant, i encara s'utilitza el Dijous Sant.

Altres peces són les crismeres de plata de la mateixa època i estil que el copó arqueta abans esmentat. Una creu relicari gòtica, flor lisada de 1450, escola morellana, amb els escuts de Llucena al peu. També la Vera-Creu gòtica de l'escola valenciana, de 1497, donada per P. Catalá, de plata.

Relicario

El Relicario de Sant Hermolao, patró de Llucena, en forma de braç i de mà, és del segle XVI, peu gallonat, línia arc conupial, de l'escola valenciana, i fet de plata daurada.

Altres peces són el plat petitori de plata amb la imatge de la Verge burinada en el centre, flanquejada per l'escut de Llucena, també del s. XVI. I finalment destacar els Relicaris de San Vicente Ferrer, San Pere Màrtir, i altres dos de Santa Bàrbara i Sant Andrés del s. XVII i s. XVIII. El relicario de Sant Vicent conté un os de Sant Vicent que arran de la seua canonització, va ser remès des de Roma, per a Llucena al bisbe de Tortosa Dr. Manrique.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Site developed with Drupal